Slideshow image

Pozdravljeni v župniji Rudnik


Vabimo vas k ogledu zadnjih oznanil

ORATORIJ

POSTNI ORATORIJSKI DAN – Ljubezen je zmagala

Kdaj? 17.3.2018
Kje? V župniji Rudnik
Kdo? Otroci od 5 let do vključno 3. razreda

Prijavnica na oratorij

Kaj je oratorij?

Oratorij je široko vzgojno prostočasno dogajanje oz. gibanje, ki od l. 1988 [1] poteka v mnogih slovenskih župnijah [2]. Za nekaj dni, teden ali več združuje med seboj otroke, mlade in odrasle, udeležence, animatorje in njihove voditelje. Oratorije povezuje glavni junak [3], ki se v obliki zgodbe predstavi udeležencem. Program oratorija na privlačen način navdušuje za vrednote, za veselo krščansko življenje, za ustvarjalnost in pošteno participacijo v družbi. Nepogrešljive sestavine oratorija so molitev, petje, dramska zgodba, kateheza [4], ustvarjalne delavnice in igre. Večina oratorijev je namenjena otrokom in mladostnikom, vodijo pa jih animatorji prostovoljci, ki so srednješolci in študenti. Oratorijski program v harmonično celoto združuje zabavo, sproščujoče, ustvarjalne in poučne dejavnosti, druženje in duhovnost. Navdihuje se v ideji preventivnega vzgojnega sistema, katerega začetnik je italijanski duhovnik sv. Janez Bosko (www.oratorij.net).

Oratorij je prostočasna dejavnost z lastnim slogom, ki se imenuje preventivni vzgojni sistem. Oratorij kot vzgojno okolje ima štiri značilnosti: dom, šola, župnija in dvorišče. Oratorijski animator svojo vzgojno držo živi na način asistence; njegov vzgojni odnos vključuje razumnost, vernost in ljubeznivost. Začetnik preventivnega vzgojnega sistema, na katerem temelji oratorij, je italijanski duhovnik sv. Janez Bosko. Živel in delal je v italijanskem mestu Torinu, v 19. stoletju. (http://www.oratorij.net/vzgojni-slog-don-boskov-preventivni-vzgojni-sistem).

V Župniji Lj-Rudnik je bil prvi oratorij izveden pred več kot desetimi leti, v začetku 21. stoletja. Takratni župnik Vinko Cingerle je navdušil skupino mladih za idejo in organiziral prvo animatorsko skupino. Poletni oratoriji so na sporedu vsako leto. Občasno se izvedejo tudi adventni in postni oratorijski dnevi.

Poročila o izvedenih oratorijih:

Postni oratorijski dan 2017 (pdf)
Adventni oratorijski dan 2016 - Jezušček prinaša luč (pdf)
Postni oratorijski dan 2016 - Zgodba modrega ptiča (pdf)
Adventni oratorijski dan 2015 - Ljubezen prihaja med nas(pdf)
Adventni oratorijski dan 2014 - Binetov božič (pdf)
Poletni oratorij 2014 - Na tvojo besedo (pdf)
Poletni oratorij 2013 - Bog je znami (pdf)

Župnija Rudnik

Župnik: Lojze Zupan
Rudnik I/13, 1000 Ljubljana
Tel.: 01 42 02 136, GSM: 041 515 030
E-pošta: [email protected]

 

Svete maše


nedelja: 8:00, 10:00

prazniki: 10:00, 18:30

delavniki: 18:30